المكرونة بالبشاميل
المقادير : لعمل صينية واحدة
2/1 كيلو مكرونة مقصوصة
2/1 كيلو لحمة مفرومة
1 بصلة كبيرة
2 حبات طماطم
4 ملاعق كبيرة سمن
8 ملاعق كبيرة دقيق
1 لتر حليب دافي
كوب شوربة (مرقة) (شربة لحمة او فراخ ان كانت خفيفة الدسم يضاف لها مكعب دجاج)
2 بيضة
بهارات (ملح – فلفل – كمون-هيل مطحون)
ملحوظة
يمكن استبدال 2/1 كيلو الحمة المفرومة بـ 1 كيلو كبد وقوانص مقطعة مكعبات صغيرة
الطريقة
اولا تعصيج الحمة (او الكبد والقوانص)
تقطيع البصلة الكبيرة ووضعها على النار مع معلقة مسلى ننتظر الى ان تزبل البصلة فقط متصفرش تدبل بس
نضيف الحمة المفرومة او الكبد والقوانص المتقطعة مكعبات صغيرة (نصيحة
اضيفي القوانص قبل الكبد بحوالى 15 دقيقة لانها تاخذ وقت اطول فى النضج )
واتركيها على نار متوسطة مع اضافى الفلفل و الكمون ومبشور الزنجبيل الاخصر
والهيل عندما تجف مياة البصل والحمة قطعى حبتي الطماطم واضيفيها الى التعصيجة ممكن تفرمي الطماطم فى الخلاط واتركيها العصاج الى ان ينضج
ثانيا عمل البشامل (اصعب جزء)
توضع ال3 ملاعق كبيرة سمن فى الاناء ثم يضاف 8 ملاعق كبيرة دقيق يتم التقليب
الى ان يتشرب السمن والدقيق ويسخن الدقيق (علشان ميكلكعش) نرفعو من على النار ونتركة يبرد يكون دافئ
نضيف كوب الشورة اولا (علشان الدقيق حيكلكع مع البن) ويقلب جيدا الى ان
يتحول مع الشربة الى خليط متجانس نضيف البن ونقلب جيد الى ان يمتزجو نرفعو
على نار هادئة ونقلب باستمرار مع اضافى البهرات فلفل اسود كمون ملح طبعا
نظل نقلب الى ان ياخد القوام المطلوب (اول فقاعة هواء تخرج من البشامل
نرفعو من على النار) يترك ليبرد
نحضر بيضة ونضعها فى طبق صغير نضيف عليها فلفل وملح ونضربها ونضيفها الى البشمل البارد ونخلطها جيدا بة
ثالثا سلق المكرونة
وضع اناء بة ماء على النار واضافة بزرة ملح فقط عندما يغلى الماء نضيف
المكرونة ونتركها حتي يتم سلقها بعد كدا نرفعها من على النار و نصفيها
ونتركها
ملحوظة :
1- لن نضيف زيت لية لاننا عوزين المكرونة تتماسك معا القطعة متفرتش منا
وعلشان يحصل دة نعتمد على البشامل والنشا الناتج من السلق لعمل هذا .
الزيت يخلي المكرونة مفرفرة يعني مش لزقة فى بعضها ودة الى احنا مش عوزينة
دلوقتي خالص
2- متخفيش لو استوت شوية اكتر دة كويس مع المكرونة البشامل
التحضير
يتم قسمة المكرونة الى نصفين ويضاف الى كل قسم مقدار من البشامل ويخلطا جيدا
تحضر الصينية تدهن من الداخل بالسمن وتدهن الجوانب ايضا
تضاف طبقة ليست سميكة بسمك نصف سنتيمتر (نصف عقلة اصبع)من البشامل فى قعر الصينية
يتم فرد النصف الاول من المكرونة فى الصينية
يتم اضافى الحمة المعصجة (الكبد والقوانص) وفردها فوق طبقة المكرونة بالكامل
يتم اضافى النص الاخر من المكرونة وفردها فوق طبقة الحمة
يغطي الطبقة الاخيرة من المكرونة بالبشامل المتبقى مش شرط اضافتة كلة ان
كان كثيرا يمكن حفظة فى الفريزر واستخدامة بعد ذالك صلصة بيضاء مع
المكرونة العادية
اخذ اخر بيضة وضعها فى طبق واضافى الملح والفلفل الاسود وضربها جيدا بالشوكة ومس بها على وجة الشامل
تدخل الفرن متوسط لمدة من 40 الى 60 دقيقة او حسب فرنك الى ان يحمر الوجة
تترك الى ان تبرد قليلا ثم تقطع وبالهنا والشفا
منقول من مدونة داليا